Allergia centrum ®Az allergiás megbetegedések ellen...

Címünk: HU-9700 Szombathely,
Kossuth L. u.10 I/3.

Rendelő: 13-as kapucsengő
Telefon: +36309017007

Időpont kérése
Más időpontokra a,tel.: +3630/901-7007 és a
petzzsuzsa@allergiacentrum.hu -n
lehet bejelentkezni

Az asztmáról

A szezonálisan tomboló allergia és a nem szezonális leggyakoribb szövődménye a hörgő-asztma.

Ha az allergia nincs megfelelően kezelve, enyhe esetben a kifejezett felső légúti tünetekhez (tüsszögés, orrviszketés, garatviszketés) köhögés is társul, súlyosabb esetben nehéz légzés, sípoló légvétel, fulladás társul. Ezek a tünetek a hörgő-asztma tünetei. Azért emeljük ki a hörgő jelzőt, mert meg kell különböztetnünk a szívelégtelenség, szívbetegségek következményeként kialakuló szív-asztmától. Ez utóbbi hasonló tüneteket produkálhat, de az eredete, oka a szív nem megfelelő működése.
A hörgő-asztma a hörgők állandóan, tünetektől függetlenül jelenlévő gyulladása. Ezen gyulladás különböző tényezők hatására fellobban és ilyen helyzetekben tüneteket produkál. Többféle tényező együttes jelenléte szükséges ahhoz, hogy az asztma kialakuljon. Alapvetően szükséges egy hajlam, ami örökletes tényező. Ezzel magyarázható, hogy családon belül halmozódik az asztma, azaz többen is lehetnek asztmások. Kialakulásában szerepet játszanak vírusos betegségek, allergia és sok egyéb tényező is. A tünetek kiváltását más, úgynevezett aspecifikus tényezők okozhatják. Ilyen tényezők az allergének (allergiát okozó anyagok), a dohányfüst (asztmások még passzív dohányzás esetén is befulladhatnak), hideg vagy túlzottan párás levegő (emiatt ködös időben könnyebben fulladnak be), stressz, fizikai terhelés, maró hatású anyagok, tisztítószerek gőzeinek belégzése, különböző felső légúti hurutok, vírusos betegségek.
A fulladás általában minden előzmény nélkül a provokáló tényező jelenlététől függően, de elsősorban éjszaka, a hajnali órákban szokott kezdődni. Arra ébred a beteg, hogy nem kap levegőt, elsősorban a kilégzés nehezített. Felülve ilyenkor könnyebben megy a légvétel, de súlyos esetben az úgynevezett légzési segédizmokat is használja a beteg, kapaszkodik a székbe, vagy az ágyba, hogy a váll stabilan legyen, így könnyebben táguljon a tüdő.Ilyen helyzetekben gyakorlott asztmások már tudják a teendőt, inhalációs gyógyszerekkel, melyek az ilyenkor jelenlevő hörgőgörcsöt azonnal oldják inhalálnak, és az jelentősen enyhíti a panaszokat. Ha gyakran jelentkeznek a tünetek, nagyon fontos a megelőző kezelés alkalmazása, mely az ilyen rosszullétek kialakulását előzi meg.
A fenti panaszok megelőzése érdekében nagyon fontos az allergia megfelelő kezelése.
Fontos kialakult asztma esetén a kiváltó tényezők kerülése, például a dohányzás mellőzése. Rendszeres fulladás esetén fel kell keresni szakorvost, hogy az asztma úgy legyen gyógyszerrel kezelve, hogy semmilyen körülmények között ne jelentkezzen tünet.asztmások számára bátorítást jelent az a statisztikai adat, miszerint az olimpián résztvevő sportolók 10 %-a asztmás. Ennek ellenére csúcs teljesítményt tudnak produkálni, tehát az asztmát ma már megfelelően lehet kezelni, anélkül, hogy a beteg életminőségében romlás következne be.
Dr. Sóti László